keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Miliisit ja sananvapaus

Eksyin taas vaihteeksi selailemaan corbina.tv:n tarjontaa. Tällä kertaa tuli katseltua läpi miliisiaiheiset sketsit. Täytyy kyllä sanoa, että hämmästyin aika lailla tarjolla olevasta kamasta.

Useissa eri yhteyksissä on käynyt ilmi, että yksi halveksutuimmista ihmisryhmistä Venäjällä on miliisit. Sketsit koostuvat pätkistä, joissa miliisit ovat roistoja, lahjottavia, tyhmiä, vailla itsekunnioitusta... Peruskamaa, osa sketseistä on todella miliisejä halventavia, vai millä sanoilla kuvailla sketsiä, jossa miliisi raiskataan. Halutessasi vilkaise alla olevat kaksi. Ilman kieltä pärjää taas aivan hyvin. Idea kyllä selviää.

Ensimmäisen sketsin nimi on Se oli numero (Вот это номер).
Nimi viittaa sketsin viimeiseen lausahdukseen. Miliisi kysyy raivoissaan omenoita myyvältä mummolta, oliko hän nähnyt numeroa (auton rekisterinumeroa). Myyjä vastaa nauraen, sellaista numeroa (esitystä) en ole koskaan nähnyt.Video: Вот это номер
Toisen pätkän nimi Koira ja pentu (Сабака и Щенок). Nuori miliisi pysäyttää auton ja pyytää dokumentteja. Auton omistaja läiskäsee setelin nuoren miliisin otsaan. Tokaisee "koira" ja jatkaa matkaa. Paikalle tulee miliisikapteeni, joka nappaa setelin nuoremman otsalta. "Minä olen koira. Sinä olet vasta pentu." Nuori miliisi yrittää päästä vielä osingoille "Minäkin olen jo melkein koira".


Video: Сабака и Щенок
Sama asennoituminen miliiseihin toistuu päivittäin TV:ssä esitettävissä venäläisissä elokuvissa ja sarjoissa. Kun miliisi pysäyttää päähenkilön auton maantiellä, voi olla varma, että ongelmia on tiedossa. Kysymys on vain siitä, että selvitäänkö pienellä lahjuksella vai onko suurempia haasteita voitettavina.

Lienee kaikki ovat yhtämieltä siitä, että viimeisten vuosien aikana ilmaisuvapautta on Venäjällä määrätietoisesti rajoitettu. Vapaata tiedonvälitystä on aika vähän. Valtion kannalta miliisit ovat välttämätön vallankäyttöväline. Mitä luulette, meneekö vuosi vai kaksi, kun yllä esitetyn tapaiset sketsit tulevat olemaan laittomia, ja sketsien tekijät harjoittelevat oikeaoppisten sketsien kirjoittamista Siperian ulkoilmaleireillä?

Ei kommentteja: