sunnuntai 31. elokuuta 2008

Sarjassamme sananvapaus Toverilandiassa

Opposition verkkosivuston omistaja kuoli luotiin Venäjällä

Julkaistu: 17:24

www.hs.fi

Nazran. Venäjän hallintoa Ingušiassa arvostelleen internetsivuston omistaja on kuollut, kertoivat miehen työtoverit ja venäläiset syyttäjäviranomaiset sunnuntaina. Magomed Jevlojev kuoli pian sen jälkeen kun poliisi oli pidättänyt hänet.

Jevlojev oli perustanut ingushetija.ru -uutissivuston, jolla avoimesti arvosteltiin Kremlin tukemaa Ingušian hallintoa. Ingušian presidentti Murat Zjazikov oli toistuvasti uhannut sulkea sivuston.

Verkkosivuston mukaan poliisi pidätti Jevlojevin, kun tämä oli laskeutunut Ingušian pääkaupungin Nazranin lentokentälle. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan pidätetty oli yrittänyt tarttua poliisin aseeseen, kun häntä oltiin viemässä autoon. Ase laukesi, ja Jevlojev haavoittui päähän, Itar-Tass selvitti. Hän kuoli hetkeä myöhemmin sairaalassa.

Ingušia sijaitsee Pohjois-Kaukasiassa Tšetšenian naapurissa. Islamistit kapinoivat alueella Ingušian hallintoa vastaan, ja presidenttiä on syytetty opposition aktivistien vainosta.


Niinpä niin. Vangitun kaverin ohimoon laukeaa vahingossa miliisin ase.

Miliisin aseen käyttö on selvästi huolimatonta. Kyseistä miliisiä pitäisi nuhdella huolimattomuudesta.Sitten vähän lainauksia Wikipediasta[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia].

CPJ:n [Committee to Protect Journalists] mukaan Venäjällä toimittajan henki on herkässä. Ainoastaan Irakissa ja Algeriassa toimittajien mahdollisuudet päästä hengestään virantoimituksessa ovat suuremmat. CPJ ilmoitti kesäkuussa 2007. " Kaikkiaan 47 toimittajaa on kuollut vuodesta 1992 lähtien. Suurin osa kuolemista on selvittämättä."

Kyseisellä sivulla on lueteltu kaikki kuolleet toimittajat vuodesta 2000 lähtien. Listalla näyttää olevan 58 nimeä. Puuttuu siis tämä uusin tapaus, joten saldo on nyt 59. Pienenä mielenkiintoisena yksityiskohtana listalla on myös suomalainen nimi.

Vuosi 2002. Paavo Voutilainen, a former main editor of the Kareliya magazine, Kareliya;

Ei kommentteja: