Sivut

lauantai 1. tammikuuta 2011

Asunnon vuokraus Pietarissa

Oli aika urakka. Käytiin läpi 14 asuntoa perjantai-iltana ja lauantaipäivänä.

Tavoitteena oli löytää asunto keskustasta läheltä konttoria ja vuokra alle 1000e / kk. Olin nakittanut käytännön järjestelyt vaimolle, joten pääsin itse helpolla. Vaimo oli sopinut kahden eri asunnonvälittäjän kanssa tapaamisesta. Toisen kanssa perjantai-illaksi ja toisen kanssa lauantaiksi. Tämä lauantaipäivän neitokainen otti kierroksia kun kuuli, että meillä on myös toinen välittäjä näyttämässä asuntoja. Tuntui vähän ihmeelliseltä. Miksi ei voisi olla useampaa välittäjää ja sitten valita parasta vaihtoehtoa.

En viitsi käydä tässä läpi raskaan viikonlopun yksityiskohtia, joihin mm. kuului, että vuokrallevälittäjä neitonen (muuten tosi simpsakka) ja minä vedäydyimme iltapäivänokosille hotellihuoneeseen lauantaina. En tiedä mitä se kertoo minusta, mutta vaimo jätti meidät aivan rauhassa nukkumaan huoneeseen ja itse meni alakertaan kahville. Siis hei, eikö muka ollut mitään riskiä ja jättää minua ja kaunista nuorta naista samaan hotellihuoneeseen kaksistaan!? Minut tuntevat sanovat, että vaimo ei todellakaan ottanut mitään riskiä. Liittyy kuulemma jotenkin ulkonäkööni, yleiseen olemukseeni, luonteeseeni, sosiaalisiin taitoihini, .. . En viitsinyt kysellä tarkemmin. 

Ja sitten asiaan. Kokemuksia vuokra-asunnon etsinnästä Pietarissa.
  • Jokaisessa kohteessa oli aina kaksi välittäjää paikalla. Vuokralle antajan välittäjä ja asunnon etsijän välittäjä. Tämä meidän välittäjä kahlasi Pietarin lumisohjossa urheasti kanssamme läpi asunnot ja puhelin kuumana yritti sovittaa meidän pahasti pettäviä aikatauluja toisten välittäjien kanssa.Lauantaista tuli yli kymmenen tuntinen.   
  • Suomalainen on kovaa kamaa vuokra-asuntomarkkinoilla Pietarissa. Jotkut välittäjät sanoivat suoraan, että omistajat ottavat vain ulkomaalaisen vuokralle mielellään suomalaisen. Tästä on esimerkkinä asunto, josta on mainos tällä sivustolla.
  • Välityspalkkio asunnon etsijälle on yleensä noin kuukauden vuokra. Tästä on näköjään ainakin jonkin verran mahdollista yrittää tinkiä.
  • Takuuvuokra vastaa yhden kuukauden vuokraa.
  • Vuokralleantaja ei tee mielellään sopimusta yhtiön kanssa vaan mielummin henkilökohtaisesti vuokraajan kanssa. Liittynee verotuskäytäntöihin.
  • Sopimus pyritään tekemään aina vähintään vuodeksi. Käytännössä tämä tarkoittaa 11 kuukautta, sillä optiolla, että sopimus on mahdollista purkaa aikaisemmin ilmoittamalla siitä yhtä kuukautta etukäteen. Tämä 11 kuukauden sääntö liittyy myös verotukseen. Jos sopimus on alle vuoden sitä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle. Ilmeisesti näitä 11 kuukauden jaksoja voi sitten sopia uusia vanhan loputtua. Venäjällä, niinkuin kaikkialla muuallakin, kannattaa olla tarkkana sopimusten kanssa. Vuokra-asuntojen välitysfirmoilla on omat sopimuspohjat, joihin sitten voi tehdä kummankin osapuolen hyväksymiä muutoksia. Ei kai tarvitse erikseen mainita, että sopimukset ovat venäjänkielisiä.
  • Sopimuksen allekirjoitus on mielenkiintoinen tilaisuus. Meildän tapauksessa oli paikalla minun lisäkseni vaimo, asunnnon omistaja, omistajan välittäjä ja meidän välittäjä. Sopimusta luettiin huolella läpi. Omistajalla oli joitakin muutosehdotuksia, joista sitten väännettiin kättä. Meidän välittäjä piti meidän puolta ja omistajan välittäjä oli lähinnä hiljaa. Oli ihan uusi hommassa. Omistaja joutui itse hoitamaan oman osansa neuvottelussa. 
  • Erikoista oli että omistajan välittäjä, nuori mies, oli erittäin halukas auttamaan jatkossakin. Eli jos on käytännön ongelmia hän tulisi auttamaan. Omituisinta on, että tästä ei tarvitse maksaa. Vastaava tilanne oli toisessa asunnossa, jota harkitsimme. Omistajan välittäjä oli enemmän kuin halukas auttamaan. Esimerkiksi hän olisi lähtenyt auttamaan huonekalujen ostossa ja kuljetuksessa. Ilmeisesti tässä on ideana, että omistaja - välittäjä suhde on pitkäaikainen ja välittäjän kannalta on edullista nähdä vähän vaivaa jo tehdyn kaupan eteen, jos jatkossa uudet kaupat hoidetaan hänen kauttaan. 
  • Vuokranmaksu on sitten aivan oman lukunsa. Pankkitoiminnot ovat vielä epäselviä. Venäläiset eivät itsekään tunnu olevan niistä selvillä. Esimerkiksi kun laitan rahaa jonkun tilille, niin tilinomistaja joutuu maksamaan jonkin komission nostaessaan rahaa omalta tililtä, jos tilille laitettu raha ei ollut palkka ?! Tätä oli todella vaikea uskoa, mutta ilmeisesti ainakin joillakin pankeilla on tällainen sääntö. Kysyin asiaa venäläisiltä kollegoilta ja 50% sitä mieltä, että näin se on ja 50 % ei ollut samaa mieltä. Parhain vaihtoehto näyttää olevan, että aukaista oma tili Venäjällä. Tältä tililtä rahat voidaan siirtää toiselle tilille Internetin kautta. Tätä ainakin kokeilen.
  • Vuokraan voi tietenkin sovittaessa sisällyttää kaiken: sähkön, kaasun, Internetin, vastike. Näistä sovitaan erikseen.
  • Pietarin keskustassa kaikissa asunnoissa on kaasu käytössä helloissa ja vedenlämmittimissä. 
  • Pariin, ei sieltä kalleimmasta päästä olevaan, asuntoon oli jopa rakennettu (alkeelliset) saunat.
  • Useista vanhoista taloista puuttuu hissi. Ja jos onkin hissi, niin todella pieni hutera.
  • Sähkömaksua ei ilmeisesti voi maksaa pankkiin. Jokaisella alueella on sähkölaitoksen konttori, jonne lasku käydään maksamassa kerran kuukaudessa. Eikö tosiaan voi maksaa Internetissä?
  • Talon kuntoa ei voi päätellä rakennusvuodesta. Stalinin aikana (1950-luku) rakennettuja arvostetaan. Itse asuin sellaisessa ja olen samaa mieltä ainakin kun vertaan erääseen vuonna 2000 rakennettuun uuteen kerrostaloon, jota kävin katsomassa.

Olin ehtinyt asua pari viikkoa uudessa asunnossa kun kylpyhuoneesta alkoi kuulua tip, tip, tip,...

Ei kommentteja: