sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Mitä hyvää on Venäjällä

Ihan ensimmäiseksi täytyy sanoa, ajoitus on huonoin mahdollinen tälle aiheelle. Tarkoitan tietenkin Ukrainan tilannetta. Olen kuitenkin aikonut kirjoittaa tästä aiheesta pitkän aikaa sitten.
Venäjältä on helppo löytää asioita, jotka ovat huonommin kuin meillä. Joten keskityn tässä niihin muihin asioihin.

Asun tällä hetkellä Pietarissa. Suomessa asuin suurehkossa kaupungissa, joten vertailu pohjautuu lähinnnä näihin kahteen kaupungiin. Ei siis kovin kattava aineisto.

Liikenteessä Pietarin keskustassa
Liikeennekäyttäytyminen: Tässä on tapahtunut selittämätön muutos,jos verrataan tilanteeseen vaikka vajaa kymmenen vuotta sitten. Muistan takavuosilta parikin tilannetta, joissa henki oli lähteä ylittäessäni katua vihreillä. Auto viistää nenän edestä. Oli senteistä kiinni. Nykyään autot antavat herkästi tietä. Vastaavaa ei voi sanoa Suomessa. Ei Suomessa ole ihan niin paha tilanne kuin täällä Pietarissa kymmenen vuotta sitten, mutta huono kuitenkin. Itse en aja autoa täällä, joten en osaa jakavatko autoilijat mielipiteeni. Veikkaan että eivät.

Muiden huomioonottaminen: Ihmiset ovat kohteliaampia. Anteeksi pyydellään herkemmin, rapussa tervehditään, naisille osoitetaan enemmän huomaavaisuutta,...

Taksin käyttö: Saan täällä tekstiviestin ja /tai soiton kuljettajalta, kun hän on saapunut paikalle. Ei tarvitse värjötellä ulkona ja odotella. En ainakaan tiedä, että Suomessa olisi jossakin sama palvelu.

Pankki: Saan tekstarin, joka kerta kun tilillä tapahtuu jotakin.

Avun tarjoaminen: Valtava ero Suomeen. Tai ainakin siihen ympäristöön, jossa itse olen elänyt. Venäläiset tarjoavat paljon herkemmin apua ja kyseessä on todellinen apu. Tuttavan Eestissä asuva isä kuoli Moskovan lähellä. Perhe elää kädestä suuhun. Ruumiin järjestäminen takaisin Eestiin on kallis ja hankala operaatio. Sukulaiset lähettivät rahasummia, jotka vastasivat heidän kuukausipalkkaansa, kuolleen ystävät lupasivat hoitaa byrokratian ja lähteä itse hakemaan ruumista Venäjältä. Sukulainen, jolle kovalla vaivalla hankittu moottoripyörä on kaikki kaikessa, oli valmis myymään sen ja lähettämään rahat Eestiin,....Yritän muistella mitä apua sain tai tarjottiin, kun minun kaksi läheistäni kuoli Suomessa. Toisaalta en muista milloin olisin itse auttanut. Näitä esimerkkejä on paljon.


Poliisit odottavat kuljetusta väsyneelle asiakkaalle

 Poliisit: Ennen kuin ehditte tuohtua. Tämän aiheen otin mukaan ainoastaan siksi, että näin ulkomaalaisen kannalta on tapahtunut iso muutos. Minua eikä ainuttakaan ulkomaalaista tuttua ole poliisit kääntäneet kadulla varmaan yli kahteen vuoteen. Mutta hei, sekin on edistystä. Autoilijoiden lisärahastuksesta en tiedä.
Toistetaan vielä kaiken varmuudeksi. Mielestäni poliisit Suomessa ovat kaikin tavoin parempia kuin Venäjällä

Ei kommentteja: