sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Rekisteröityminen Venäjällä - hyviä uutisia?

Kuva. Katunäkymä Pietarissa

Neuvostoliiton aikoina puheiden tasolla haluttiin lähentää kansoja, mutta käytännön toimilla kanssakäyminen ulkomaalaisten kanssa tehtiin hankalaksi. Tilanne on muuttunut parempaan suuntaan viime vuosikymmenen aikana, mutta yhä naapurissa käynti vaatii omat kommmervenkkinsä, kuten viisumin hankinnan ja rekisteröitymisen.

Tavallisen turistin, jonka matkan järjestää matkatoimisto, ei tarvitse välittää matkan järjestämisen yksityiskohdista. Viisumin hankintaan liittyen tarvitsee varata vähän ylimääräistä aikaa ja rahaa. Matkatoimisto yhdessä hotellin kanssa hoitaa amatöörituristin viisumin ja rekisteröinnin.

Ammattireissaajat, joilla on majoituspaikka omasta takaa, tarvitsevat ns. rekisteröinnin, jos kuljeskelu Venäjällä kestää yli 72 tuntia. Aikaisemmin matkailijan piti käydä rekisteröitymässä paikallisen oviirin (eräs miliisin alaluokka) toimistossa. Homma saattoi mennä hankalaksi tolkuttoman pitkien jonojen ja toimiston hankalien aukioloaikojen takia. Hankaluuksien taso riippui tietysti kaupungista. Toinen vaihtoehto oli löytää halpa hotelli, jolla oli oikeus rekisteröintiin, ja maksaa huoneen hinta oleskeluajalta. Huonetta ei tietenkään tarvinnut käyttää. Hotelli läiskäsi sitten leiman maahantulokaavakkeen takapuolelle, ja matkailijan ei tarvinnut pelätä paluumatkalla rajalla hankalia kysymyksiä laittomasta maassa olosta.


Sitten ne hyvät uutiset (?)
Vahvistamattoman tiedon mukaan rekisteröinti on muuttunut helpommaksi. Lähimmässä postissa täytetään rekisteröintilomake ja maksetaan nimellinen korvaus. Se siitä rekisteröinnistä.Voiko tosiaan olla näin helppoa? Jotenkin tuntuu hassulta. Muutos, joka helpottaa matkustamista.

Voiko kukaan varmistaa uuden käytännön olemassaoloa?

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Kerran olen rekistöitynyt postissa, ja onnistuihan se. Homma vaati kuitenkin useiden kopioden ottamista ja paljon vaikeiden lomakkeiden täyttöä. Ilman venäläistä ystävää ja postin virkailijan apua en olisi selvinnyt.