Aloitetaan kysymyksellä. Mikä on suurin turvallisuusriski Venäjällä? Vastaus on tietenkin - liikenne.
Vuodenvaihteessa on tullut voimaan uusi säännös. Turvavöiden käyttämättömyydestä rapsahtaa 500 ruplan sakko aikaisemman 50 ruplan sijasta. Turvavöiden käyttö on pakollista myös takapenkillä, jos takana on vyöt. Käyttö on siis aikaisemminkin ollut pakollista?
En muista yhtä ainutta kertaa, jolloin venäläinen kuski olisi köyttänyt itsensä vöihin. Sen sijaan kun itse olen vetänyt vöitä kiinni, kuski on saattanut vilkaista minua, kuin vöiden käyttö olisi epäluottamuslause hänen ajotaitojaan kohtaan.
Vuosien mittaan on tullut reissattua useissa erilaisissa autoissa ympäri Venäjää. Usein etupenkiltä vyö onkin löytynyt, mutta on ollut poikkeuksellista, jos myös takapenkkiläisillä on ollut käytössä kyseinen turva. Kerran, sen enempää ajattelematta, menin istumaan etupenkille kuljettajan viereen, ja johan alkoi takapenkiltä suomalaisten napina - otit sitten sen paikan, jossa on turvavyö. Ei siitä vyöstä paljon hyötyä olisi ollut, kun romu kiihdytettiin 120 km/t vauhtiin huonolla tiellä. Eiköhän siinä koko porukka olisi ollut muussina.
Olen kysellyt tovereilta syitä vöiden käyttämättömyyteen. Kunnollista vastausta on ollut hankala saada. Vastaus on ollut usein tyyliin "koska olemme venäläisiä". Tämän siis pitäisi selittää asia. Muutaman kerran olen kuullut vastauksena esimerkin onnettomuudesta, jossa henkilö pelastautui nimenomaan siitä syystä, että ei jäänyt jumiin palavaan autoon. Vaan "pelastautui" lentämällä ulos autosta.
Käytännössä tämä uusi säännös tarkoittaa, että miliisit vahtaavat tarkemmin kuin aikaisemmin vöiden käyttöä. Miliisillä ei Venäjän lain mukaan kuulemma ole oikeutta pysäyttää autoa, jos autossa / ajotavassa ei ole jotakin huomautettavaa. Käytännössähän tämä ei toimi näin. Aina löytyy jotakin huomautettavaa ja syy pysäyttää auto palkanlisää varten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti