Sivut

tiistai 6. joulukuuta 2011

Pankkiasiointi Venäjällä


Kaikki kaupat, metroasemat ja mitkä tahansa suojassa olevat nurkat tuntuvat pursuavan pankkiautomaatteja. Näin kuitenkaan ei ole. Suurin osa näistä pankkiautomaattien näköisistä härveleistä on maksuautomaatteja, jolla voi maksaa melkein mitä vain. Niihin on valmiiksi ohjelmoitu maksuliittymät kymmenille eri puhelin- ja internetoperaattoreille, vuokranvastikkeelle (en keksinyt parempaa sanaa), sakkojen maksamiselle (omat liittymät eri organisaatioille)......

Maksuautomaatti Pietarissa
Silloin tällöin törmää tilanteeseen, jossa pankkiautomaatin edessä on pitkä jono ja vieressä oleva pankkiautomaatti odottelee asiakkaita. Pääsääntöisesti rahan nosto on maksutonta vain oman pankin automaatista. Muiden pankkien automaatit vetävät välistä. Isoimmat firmat ovat voineet tehdä sopimuksen pankin kanssa, jolloin rahan nosto on ilmaista kaikista automaateista.
Neljä pankkiautomaattia rivissä. Viides nurkan takana.


Kiva ominaisuus on mahdollisuus saada tekstiviestinä ilmoitus tapahtumasta tilillä. Tekstiviesti piipittää puhelimessa jo siinä vaiheessa kun laitan automaatin sylkemiä seteleitä lompakkoon. Jotenkin on turvallinen mieli, kun tietää olevansa ajantasalla oman tilin tapahtumista. Maksaa 75 r / kk.

Nordeassa käyttätunnistus hoidetaan käyttäjätunnuksella ja kertakäyttöisellä salasanalla. Lisäksi lopuksi tapahtuma hyväksytään syöttämällä  nelinumeroinen koodi. Eli tarvitsen kolme koodia voidakseni maksaa yhden laskun.

Citipankin Online palvelussa on käytössä käyttäjätunnus ja salasana. Pankkiautomaattia varten ja puhelinpalvelua varten on vielä lisäksi olemassa 2 erillistä koodia (PIN ja TPIN koodit). Puhelimessa käyttäjän tunnistus tapahtuu TPIN koodin avulla. Lisäksi saattavat tarkistaa henkilön aitouden kysymällä äidin tyttönimeä, lemmikin nimeä, osoitetta,....
Online palvelun saa englannin kielisenä.
Puhelintuki toimii todella hyvin. Ei pitkiä jonotuksia, ympäri vuorokauden  ja hyvällä englannin kielellä. Vertaapa Suomeen.

Suomessa olen tottunut luottamaan pankkiautomaattiin sen enempää miettimättä. En tiedä kuinka tavallinen on seuraavanlainen tapaus. Minulta oli rahat loppu ja työkaveri lupasi lainata. Menimme automaatille nostamaan rahaa. Kesken noston toiminto keskeytyi, No sitä sattuu Suomessakin. En edes miettinyt asiaa. Kaveri kuitenkin hermostui. Soitti pankkiin ja kysyi oliko nostoyritys alentanut tilin saldoa. Oli se. Mutta kun ei tullut rahaa vastineeksi. Asiaa tutkitaan ilmoitettiin pankista. Menee pari kuukautta. Eivät voineet luvata, että virhe korjataan. Että sellaista.

Ai niin tänään on itsenäisyyspäivä. Töissä venäläiset onnittelivat suomalaisia. Suomalaiset eivät niinkään muistaneet onnitella toisiaan. Järjestettiin jopa herkkuhetki ruokalaan. Ei siellä paljon suomalaisia näkynyt, mutta venäläiset nauttivat Suomen itsenäisyydestä makean äärellä.
Eipä muuta kuin hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ei kommentteja: